Het Woldere Fonds is opgericht in 1997 door Jos en Thea van Dijk-Geise als uiting van dank dat zij in Waalre mochten leven, wonen en werken. Zij waren toen beiden 76 jaar oud. Hun visie was dat vrijwilligers die zich buitengewoon verdienstelijk hadden opgesteld om het leven in Waalre zo mooi te maken bedankt moesten worden in de vorm van een gift. Deze gift diende daarnaast als stimulans om hun goede werk te blijven voortzetten. Dit was met name bijzonder, omdat de FL 1000,- door de vrijwilliger besteed mocht worden aan zichzelf en niet bedoeld was om te doneren aan het doel waar diegene zich voor inzette.

Omdat Van Dijk als directeur jarenlang verbonden was aan de weverij op de Markt in Waalre, werd het bedrag uitgekeerd als Goed Loon. En dat is waar Sjef de Weever in beeld komt….

Sjef de Weever

Het bronzen beeld op de Markt in Waalre, genaamd Sjef de Weever, is in 1973 geschonken aan de Waalrese gemeenschap door Linnenweverij Van Dijk&zonen en Walra Weverijen ter gelegenheid van hun resp. 125 en 100 jarig bestaan. Het kunstwerk is een productie van Fons Bemelmans en stelt de thuiswever voor die op zijn rug een baal linnengoed naar de fabriek, gelegen aan de Markt in Waalre, brengt om het daar te laten bleken en bewerken. In Waalre waren in het verleden veel boeren thuis actief met het weven van linnen of katoenen stukken, op momenten dat het rustig was op het land. Als het weefstuk mooi en ‘recht van stuk’ was, werd er flink voor betaald. Daarmee streek de thuiswever dus Goed Loon op.

Deze traditie wordt door Stichting Woldere Fonds nog steeds voortgezet, al zijn de guldens uit 1997 sinds 2002 door euro’s vervangen.